Форум за хокей на трева - www.forum.rampagehockey.eu
Септември 08, 2010, 03:09:43 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Какъв стик да си избера?  (Прочетена 446 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
The.Rampage.Rado
Администратор
Поиграйва, чат пат...
Неактивен Неактивен

Клуб: Локомотив Сф
Стик: Kookaburra Stinger & Grays GX4000 indoor
Публикации: 167

big daddy

Профил WWW
« -: Октомври 31, 2009, 06:29:59 »

Сядам да напиша нещо като гайд за това какъв стик да си избере човек, така че да остане максимално доволен. (разбира се без никакви претенции за изчерпателност и достоверност)
С времето ще се допълва и редактира.

Дължина:

Стика като основна част от екипировката в нашия спорт не трябва да пречи на ползващия го, трябва да му е удобен като качества и не на последно място трябва да му харесва адски много.
Първо за дължината. От както се занимавам с хокей в България съм видял много деца, на който късите гащи са им като 7/8ми, но им е даден 36.5 инча стик. Това разбира се има и своето обяснение - липсата на предлагане на по-къси модели. Много хора пък казват: "Нищо, тъкмо да има стик като порасне..."Това според мен е основна грешка при избора на "гега". Нито детето ще иска да играе със очукан стик на 2-3 години, на който му липсва половината глава поради износване нито, играейки с него през това време то ще може да изгради напълно свойте качества като контрол над топката, дрибъл и т.н. За това за всеки ръст трябва да се подбира подходящия размер стик. Както и ако съм 2 метра висок 36.5 инча ще ми е къс и неудобен, така и ако съм 1.5 висок ще ми е трудно да удрям топката, да играя на бекхенд и т.н.

Една разпространена техника за намирането на подходящата дължина е да се постави стика прав до крака на детето с главата надолу. Тапата на стика (края на дръжката демек Намигване) трябва да опира там където се показва бедрената кост на таза, отстрани.

Друг интересен метод (който дава приблизително същите резултати, О ЧУДО! Смотан) е този: главата на стика се слага този път под мишницата и тапата на стика трябва да стига до капачката на коляното.

Може да изберете всеки един от двата метода, според това кой от тях ви се струва по-малко смешен в момента на покупката. Смотан

Ето и една картинка от каталога на Grays за това което те препоръчват спрямо ръста на играча: (кликни за уголемяване)

Като цяло обаче избора на спортна принадлежност си е до личната визия на човека за това кое му е удобно и кое не. Така 100% ще има хора, които предпочитат по-къси или дълги стикове. Аз говоря за общия случай.

Тегло:

Все повече хора се интересуват от по-леки стикове, времето на добрите стари дървени топузи явно отдавна е отминало. Модерните композити от фибростъкло и карбон предоставят отлични качества с  намалено тегло. Разбира се на всеки му е по-лесно да дриблира с по-лек стик. Но пък хитът със M стик също е и по-силен, за минималния "бонус" от около 40-50 грама.

Детските стикове като цяло са "L only" така, че там избора не е голям.

Дърво или композит?:

При детските стикове и двете си имат предимства.

Плюсовете на дървото са че е по-евтин при всички положения, в някои случай е по-лек и по-мек на усещане. Но с плюсовете до тук. Тъй като дървените стикове бяха изместени през последните 5 години почти изцяло от композитните вече се правят почти само и единствено дървени стикове за абсолютно начало. Като абсолютно нов във спорта се има предвид 8-10 годишно хлапе, а не както тук в България почваме от 12 години... И имайки такава таргет група хората много добре знаят какво да предложат - евтин стик, но с по-ниски качества.
Дървените стикове най-често представляват сглобка от 2 или повече парчета, залепени заедно и подсилени от лента от фибростъкло и смола. Този стик в тази конфигурация НЕ може да издържи усилието което може да приложи 12-14 годишно хлапе удряйки хит или добра метла. Някои производители завършват стика с боя, а някои модели са все още със добрия стар стикер отгоре, който помага малко, но не достатъчно, за да усили този стик. За това такъв сорт стикове (дървени до 35.5 инча) са силно непрепоръчителни за деца над 12 години поради увеличения шанс да се счупят.

В днешно време децата до 14 години играят с композитни модели според ръста си. Композита от своя страна, освен че е по-скъп предлага и по-добри качества. Почти невъзможно е да се счупи стика при нормална употреба от хора за които е предвиден, също така дава повече сила. Аз лично имам продадени бройки подобни стикове на деца, които в момента са 8ми клас, стиковете са на 2 години и все още са здрави.

А относно евентуалното износване и последващо счупване на стика - всеки стик се износва и чупи, всичко опира до това колко тренирате с него. Например, ако тренирати 1 път седмично може и да забравите кога сте си купили стика.

Ако вече си навършил 14-15 години и си търсиш стик бих ти препоръчал нещо от entry-level моделите в мъжките размери. SL или L това си зависи вече от теб.

Ако вече говорим за стикове за зала там дървените модели все още не са си изпяли песента. Като материал дървото очевидно все още предоставя достатъчни качества за игра в зала и ще продължи да си ползва и занапред.

Low bow или "летва" bow?

Разпространено е погрешното схващане, че "кривината" или "чупката" на стика ще ти помогне да тласкаш топката по-добре.

Всичко си е до тренировка, подходяща методика и изпълнение. Както има хора в youtube, които тласкат по-добре на къс корнер от мен с дръжката (стика е обърнат на обратно) така ще си тласкат и с прав стик. Колкото и да е крив моя, ако не мога да изпълня техниката правилно стика ми не е виновен.
Активен

www.RampageHockey.eu - www.RampageSport.eu
Site admin and owner

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: